Pielęgnacja paznokci

Jeżeli paznokcie są matowe, osłabione i mają brzydki kształt – przyjrzyj się swojej diecie. Może w niej brakować witamin A, z grupy B oraz mikroelementów.

main

Jeżeli paznokcie są matowe, osłabione i mają brzydki kształt – przyjrzyj się swojej diecie. Może w niej brakować witamin A, z grupy B oraz mikroelementów.

Ale przyczyną mogą być też błędy w pielęgnacji:

PIŁOWANIE

Zmień pilniczek na szklany lub ceramiczny. Metalowy szarpie brzeg płytki, co później prowadzi do rozwarstwiania. Piłować można wyłącznie suche paznokcie. Na zakończenie przeciągnij kilka razy pilniczkiem po krawędzi paznokcia tylko w jedną stronę – to zapobiegnie ich rozdwajaniu.

POLEROWANIE

Nie poleruj za często powierzchni paznokcia – przez to stają się one cieńsze i słabsze. Odnowienie osłabionej płytki paznokcia trwa aż 5-6 tygodni.

ODŻYWKI

Kuracja odżywkami do paznokci powinna trwać 5-6 tygodni, czyli tyle ile trwa odnowa płytki paznokcia. Na czyste, nieumalowane paznokcie nakładaj jedną lub dwie warstwy kosmetyku, co 2-3 dni. W przesuszone płytki i skórki możesz wcierać olejek do paznokci zawierający jojobę, keratynę i witaminy lub krem zawierający elastynę lub płynną keratynę.

MODELOWANIE

Aby zapobiec wrastaniu paznokci, obcinaj je zawsze prosto i nie zaokrąglaj boków pilnikiem. Zdaniem dermatologów skórek nie należy wycinać. Lepiej jest zmiękczyć je specjalnymi płynami i odsuwać szpatułką.

PRAWIDŁOWA DIETA 

Słabe paznokcie często świadczą o niedoborze mikroelementów (żelazo, krzem, cynk, selen, wapń) i witamin (A, E, grupy B). Jeżeli jednocześnie masz problemy z włosami lub skórą – możesz mieć pewność, że winna jest dieta.

Polecane produkty

Polecane wpisy

blog
Potliwość stóp

Na stopach znajduje się największe zagęszczenie gruczołów potowych …

przeczytaj
blog
Czas na sandałki – odsłaniamy stopy na wiosnę

Noszenie odkrytego obuwia zobowiązuje – stopy powinny być …

przeczytaj
blog
Domowy pedicure krok po kroku

przeczytaj
blog
Jak rozprawić się z silnie popękanymi piętami?

Pęknięcia wyglądają jak szczeliny, zwykle tylko w zrogowaciałym …

przeczytaj